Hoe houd je jouw grasmat groen en gezond?
Als je gazon de trots van jouw tuin is, wil je dat natuurlijk graag zo houden. Je moet er niet aan denken dat je grasmat geplaagd wordt door onkruid, of door droge, dorre plekken! In de basis is er weinig nodig om je gras gezond te houden, als je een aantal basisprincipes maar toepast. Welke klusjes mag je zeker niet overslaan als je het jaar rond wilt genieten van een prachtig groen gazon? Wij zetten ze voor je op een rij!
1) Regelmatig maaien
Je grasmaaier is je beste vriend in het onderhoud van je gazon. Door in het groeiseizoen minstens eens per week te maaien, komt er weer zonlicht en frisse lucht bij de wortels van je gras. En daar groeit het weer een stuk makkelijker van! Daarnaast geeft het je grasmat natuurlijk een strakke, egale look. Verwijder waar je kan onkruid en knip de kantjes bij voor een extra mooie uitstraling. Het begint allemaal met regelmatig maaien! Kleine moeite, groot plezier.
2) Bemesten
In principe haalt je gras alle voedingsstoffen die het nodig heeft uit de lucht en uit de grond. Zonlicht en zuurstof uit de lucht laten je plantjes groeien, maar ook stoffen en mineralen uit de bodem zijn belangrijk voor gezonde grasplanten. Soms kan de bodem je gras echter niet voorzien in alles wat het nodig heeft, en doe je er goed aan om bij te mesten. Het kan zeker geen kwaad, en je grasmat gaat er weer van stralen!
Door 3x per jaar te bemesten, geef je jouw gazon precies wat het nodig heeft. Wij raden om op deze momenten in het jaar je grasmat te bemesten:
- Voorjaar (maart / april)
- Zomer (juni / juli)
- Najaar (oktober / november)
3) Verticuteren of beluchten
Vormt er zich een viltlaag op de bodem van je grasmat? Oude plantenresten, maar ook mossen kunnen ervoor zorgen dat je graswortels niet genoeg lucht en licht krijgen om onbezorgd door te groeien. Afhankelijk van de staat van je gazon is het dus slim om minstens een keer per jaar je grasmat te verticuteren, of op zijn minst te beluchten.
Met een verticuteermachine of verticuteerhark verwijder je de volledige viltlaag en eventuele mossen, en krijgt je gras weer de ruimte om te ademen. Met beluchten prik je alleen de viltlaag door, maar bereik je een soortgelijk effect. Beluchten werkt helaas niet voor het verwijderen van mos.
4) Sproeien
Een volwassen grasplant heeft voldoende water nodig. Net zoals iedere andere plant! Als er in de zomermaanden niet voldoende water uit de lucht valt, of het hete weer je gras volledig uitdroogt, is het slim om van tijd tot tijd je gazon te besproeien. Je gras moet bij gematigd weer iedere week een flinke plens water toegediend krijgen: ofwel door regen, ofwel door een sproeibeurt. Niet goed voor het milieu, zeg je? Plaats dan een regenton en gebruik zelf opgevangen water om mee te sproeien. Je gras zal je dankbaar zijn.
Is je gazon niet meer te redden?
In sommige gevallen wordt het pas na een tijdje duidelijk dat je gras te veel schade heeft geleden om nog weer op te krabbelen. Bespaar je dan veel tijd en moeite en leg simpelweg een nieuw gazon aan! Soms is het gewoon voordeliger en efficiënter om je oude grasmat af te graven en hem in te ruilen voor een nieuwe. Door gebruik te maken van graszoden, leg je in een handomdraai een nieuw en gezond gazon aan. Wat een verschil met je oude, dorre gras!
Voordelig online graszoden bestellen doe je bij Topgazon: één van de grootste graskwekers van Nederland, gelegen in het mooie Drenthe. Ontdek hun assortiment graszoden online!