Voor bedrijven

Onmisbare items bij het leggen van een houten vloer

Een goede set met tools en hulpmiddelen maakt iedere vakman beter in zijn werk. Vooral bij het leggen van een houten vloer komen er een aantal dingen goed van pas: items die je sneller laten werken en het eindresultaat nóg strakker maken. De truc is om al deze benodigdheden tijdig in te kopen en ze klaar te hebben liggen op het moment dat je begint met leggen. Dat scheelt een boel tijd, energie en frustratie! Welke items zijn er echt onmisbaar in de toolkit van een vloerenlegger die zich bezig gaat houden met een houten vloer die verlijmd en vernageld gelegd moet worden? Je leest het in dit artikel!

Meet- en tekengereedschap

De eerste items in onze lijst zijn natuurlijk je meet- en aftekentools. Je kunt er absoluut niet zonder als je een vloer gaat leggen! Voor kleinere afmetingen gebruik je een duimstok of een winkelhaak, en bij grotere maten komt je rolmaat goed van pas. Zorg dus dat je al deze meetinstrumenten bij de hand hebt, en slijp je aftekenpotlood vast voor het zetten van aftekenlijnen.

En weet je nu al dat je veel verstek moet gaan zagen? Overweeg dan een verstekhaak of een zwaaihaak mee te nemen naar je klus. Dit helpt je om eenvoudig zaagsnedes onder een bepaalde hoek af te tekenen.

De juiste zaag

Als je de vloerdelen eenmaal afgetekend hebt, wil je de juiste zaag voorhanden hebben om het fijnere, én het grovere zaagwerk moeiteloos mee uit de voeren. ‘De juiste zaag’ is dus misschien niet helemaal de juiste aanduiding: voor de meeste klussen heb je een combinatie van verschillende zaagtechnieken nodig.

Welke zaag of zagen jouw voorkeur hebben, bepaal je natuurlijk helemaal zelf! Met een handzaag kun je bijvoorbeeld goed zien waar je zaagt en zorg je altijd voor een rechte zaagsnede; het nadeel is dat je het fysieke werk zelf moet doen. En zo heeft iedere zaag zijn voor- en nadelen! Zorg dat één of meerdere van deze zagen klaarliggen:

  • Handzaag
  • Cirkelzaag
  • Decoupeerzaag
  • Verstekzaag

Lijmkam en de juiste parketlijm

Een vloer verlijmd leggen betekent een goede hechting en een minimale werking van het hout. Het is wel belangrijk dat je een lijmsoort gebruikt die geschikt is voor jouw vloer en jouw ondergrond, en dat je de lijm goed verdeelt over de ondergrond. Hoe je dit voor elkaar krijgt? Met een lijmkam natuurlijk!

Door de lijm in mooi uitgelijnde banen over de ondervloer te verdelen, zorg je voor een egale hechting en een optimale kleefkracht. Welk type houten vloer je gaat leggen, bepaalt hoeveel mm de lijmrilhoogte van je lijmkam moet zijn. Zorg dus dat de juiste lijmkam ook klaar ligt voor je aan je klus begint!

Tacker

Snel en onzichtbaar je houten vloer extra verankeren doe je met een tacker. Dit apparaat helpt je om snel te werken, de houten vloer stevig aan de ondervloer te verankeren en nagels of nietjes onder de juiste hoek en op de juiste diepte in het hout te drijven. Met recht een onmisbare tool, dus! Extra vernageling helpt de werking van de vloer af te remmen en zorgt voor een 100% strak resultaat.

  • Snel extra verankering aanbrengen
  • Ook onder een hoek of voorbij het oppervlak indrijven

Afwerklijsten en plinten

Een vloer is pas écht af als de randen naadloos overgaan in een ander vloerdeel, of in de muur ernaast. Vergeet dus zeker niet afwerklijsten en plinten in te slaan om je voorbereiding compleet te maken! Matchende plinten zijn echt de kers op de taart als het om een vloer leggen gaat en mogen dus niet ontbreken in jouw standaard toolkit. Match de plinten met de kleur van de vloer of met de kleur van de muur voor een optisch rustig effect.

Bestel bij dé groothandel voor de vloerenlegger

Mis je nog één van deze benodigdheden, of is één van je meest gebruikte tools aan vervanging toe? Maak het jezelf dan gemakkelijk en meld je aan als klant bij dé specialist voor de vloerenvakman: Floormade.nl. Ze hebben standaard alles op voorraad wat jou helpt om snel en professioneel te kunnen werken. Kwaliteitsproducten van de beste merken, maar dan zeer voordelig geprijsd. Dat klinkt je toch als muziek in de oren?

Op werkdagen voor 15:30 uur besteld betekent dat je order de volgende werkdag al bij jou op locatie bezorgd wordt. Zo kan jij je voor de volle 100% richten op jouw passie: de mooiste vloeren leggen voor je klant.