Voor bedrijven

Je gazon sproeien: waarom, wanneer en hoe?

Denk je dat het gras altijd groener is aan de overkant? Na het lezen van dit blog zullen wij ervoor zorgen dat dit niet langer het geval is! Wij delen de ultieme tips voor een prachtig, levendig gazon. Een cruciale stap hierbij is het sproeien van je gazon. Maar waarom is dit belangrijk, wanneer moet je dit doen en wat is de beste methode? Wij zetten alle essentiële informatie voor je op een rijtje.

Waarom je gazon sproeien?

Voordat je begint met het besproeien van je gazon, is het essentieel om te begrijpen waarom je deze handeling uitvoert. Wat is het belang van het sproeien van je gazon? Hoewel Nederland van nature een gunstig klimaat heeft voor watervoorziening, met gemiddeld zo’n 130 regendagen per jaar, is het toch verstandig om tijdens het groeiseizoen (van mei tot september) je gazon extra water te geven. Ondanks de natuurlijke regenval, verbruikt gras meer water tijdens de groeiperiode. Door dit te begrijpen en op het juiste moment water toe te dienen, zul je merken dat je gazon groener, mooier en voller wordt!

Wanneer je gazon sproeien?

In de maanden mei tot en met september stijgt de temperatuur in Nederland. Dit is gelijk ook de periode van het groeiseizoen. Je gras is dan volop aan het groeien, en verbruikt dus ook meer water. Ook valt er in deze periode minder neerslag, en zal je gras dus weinig natuurlijke waterlevering krijgen. Het is daarom verstandig in deze periode je gazon te besproeien, zodat het genoeg water krijgt en kan blijven groeien. Natuurlijk zal het soms ook nodig zijn buiten het groeiseizoen om je gazon te besproeien. Je kan daarom ook een temperatuur van boven de 15°C aanhouden.

Aan het einde van de dag, wanneer de zon net ondergaat en de zon minder fel wordt, kan het gras het beste worden besproeid. Het water zal dan niet meer verdampen door de warmte en het kan de wortels goed bereiken. Het water kan zo worden opgenomen door de aarde.

De beste manier om je gazon te besproeien

Je kan nu beginnen met het sproeien van je gazon. Maar wat heb je daarvoor nodig, en hoe doe je dit precies? Je gazon sproeien kan met verschillende materialen. Een hiervan is de zwenk- of draaisproeier. Let er wel op dat je deze zo neerzet dat al het gras wordt meegepakt. Het kan dus zo zijn dat deze af en toe van plek moeten worden verwisseld, zodat elk hoekje van het gazon voldoende water krijgt. Ook kan er gebruik worden gemaakt van een handsproeier. Het water moet hierbij met dunne straaltjes over het gehele gazon worden verspreid. Door gebruik te maken van een regenmeter kun je nagaan hoeveel water je gazon heeft ontvangen.

Waterbesparing tips voor duurzaam gazononderhoud

Het onderhoud van je gazon kan dus veel water vergen. Het is daarom verstandig hier goed over na te denken, en eventueel op alternatieve oplossingen over te gaan om zo water te besparen. Daarom hebben wij enkele tips om zo te zorgen voor een duurzaam, maar groen gazon.

  • Kies het juiste tijdstip om je gras te sproeien. Later op de dag, wanneer de zon ondergaat bijvoorbeeld. Zo zal er geen water verdampen en is het sproeien effectiever.
  • Verwijder onkruid op tijd. Onkruid vraagt namelijk ook om water, en zal dus het water van je gazon wegsnoepen.
  • Vang regenwater op. Dit water kan je namelijk op een later moment gebruiken om je gazon mee te besproeien!

Expert op het gebied van gras sproeien?

Kan jij je gras nu als geen ander onderhouden, en geef jij al je buren nu al tips voor het sproeien van je gazon? Of heb je juist nog wat extra hulp nodig en is het gras nog steeds groener bij de ander? Niet getreurd, Topgazon zal je helpen! Ze bieden je de mooiste grasmatten tegen een scherpe prijs. En bezorgen ze bij jou thuis, waar dan ook in Nederland! En heb je verder nog vragen over je gras, het sproeien of de beste verzorging? Je kan altijd bij Topgazon terecht!