Blog

Van het gas af? Dit zijn je opties voor elektrisch koken

Steeds meer huishoudens in Nederland maken de overstap van gas naar elektrisch koken. Deze trend wordt alleen maar versterkt door de groeiende aandacht voor duurzaamheid, en de noodzaak om onze CO2-uitstoot te verminderen. Elektrisch koken biedt tal van voordelen, zoals een verbeterde energie-efficiëntie, een veiligere kookomgeving en een grotere flexibiliteit in kooktechnieken. Bovendien worden nieuwe woningen steeds vaker standaard zonder gasaansluiting gebouwd.

Maar wat zijn precies je opties als je wilt overstappen naar elektrisch koken? In dit artikel bespreken we de verschillende mogelijkheden.

1) Inductiekookplaat

Inductiekookplaten zijn een van de efficiëntste en snelste manieren om te koken. Ze werken door middel van een magnetisch veld dat de pan direct verwarmt. Hierdoor gaat er nauwelijks warmte verloren, en kookt water bijvoorbeeld veel sneller dan op een gasfornuis. Inductiekookplaten zijn daarnaast bijzonder veilig in gebruik, omdat de kookplaat zelf niet heet wordt, alleen de pan. Dit vermindert het risico op blaren en andere ongelukjes.

Het nadeel van inductiekookplaten is dat je speciale magnetische pannen nodig hebt. Niet alle bestaande pannen werken op inductie, dus je moet mogelijk je complete pannenverzameling vervangen. Verder kunnen inductiekookplaten duurder zijn in aanschaf, maar de besparing op energiekosten en de snelheid van koken maken dit vaak meer dan goed.

2) Keramische kookplaat

Een andere optie is de keramische kookplaat. Deze platen werken door middel van elektrische verwarmingselementen onder een glazen kookoppervlak. Hoewel keramische kookplaten iets langzamer opwarmen en afkoelen dan inductiekookplaten, zijn ze vaak goedkoper in aanschaf. Bovendien werken ze met elke soort pan, wat betekent dat je geen nieuwe kookgerei hoeft aan te schaffen. Keramische kookplaten zijn ook eenvoudig schoon te maken dankzij het gladde oppervlak.

3) Elektrische kookplaat

Elektrische kookplaten zijn een traditionele keuze en worden al jaren gebruikt in huishoudens. Ze zijn doorgaans goedkoper dan inductie- en keramische kookplaten en werken met spiraal- of halogeenverwarmers. Elektrische kookplaten zijn eenvoudig te installeren en zijn geschikt voor standaard kookgerei.

Het grootste nadeel van elektrische kookplaten is dat ze niet zo energie-efficiënt zijn als inductie- of keramische kookplaten. Ze hebben een langere opwarmtijd en koelen ook maar langzaam af. Daarnaast is de warmteverdeling minder gelijkmatig, wat kan leiden tot ongelijke verwarming in de pan.

Overstappen naar elektrisch koken: waar moet je op letten?

Bij de overstap naar elektrisch koken zijn er enkele praktische zaken om rekening mee te houden. Ten eerste moet je elektrische installatie geschikt zijn voor de extra belasting van een elektrische kookplaat. In sommige gevallen kan dit betekenen dat je je groepenkast moet uitbreiden, of een nieuwe stroomvoorziening moet aanleggen. Daarnaast is het belangrijk om de juiste kookplaat te kiezen die past bij jouw kookstijl en budget. Overweeg de energiekosten en onderhoudsvereisten van elke optie voordat je een beslissing neemt.

  • – Zorg dat je stroomvoorziening toereikend is
  • – Kies een optie die bij jouw stijl en budget past

Professionele hulp inschakelen

Bij het overstappen naar elektrisch koken kan het verstandig zijn om een professional in te schakelen voor de installatie van je nieuwe kookplaat. Een elektricien kan beoordelen of je huidige elektrische installatie geschikt is en eventuele aanpassingen uitvoeren. Ook kan een expert je helpen bij het kiezen en installeren van de juiste kookplaat, zodat je zeker weet dat alles veilig en efficiënt werkt.

Op zoek naar een betrouwbare partij, die ruime ervaring heeft met de installatie van moderne kookplaten? Neem dan eens contact op met Zeeman Elektro!