Blog

Je gazon herstellen als een professional doe je zo!

Hoe kan dat nou? Je grasmat was het eerste seizoen na aanleg prachtig groen, maar nu zie je allerlei gele en kale plekken, hobbels en onkruid. Laten we gauw dat gazon herstellen! In deze blog lees je per oorzaak hoe je dit het beste kunt aanpakken. Van verdronken grasplantjes tot ingestorte mollentunnels, we’ve got you covered! Zo geniet je snel weer van een mooi groen gazon.

Gele plekken

Een veelvoorkomende doorn in het oog zijn gele plekken in je gazon. Hoe komen die daar eigenlijk? En kun je gele plekken in je gazon herstellen? Eigenlijk zijn er best veel verschillende oorzaken én oplossingen, maar het komt op het volgende neer: de gezondheid van je gras is niet optimaal. Dit los je over het algemeen op door:

  • Je gras te besproeien in tijden van droogte
  • Een goede afwatering te realiseren zodat het gras niet te nat wordt
  • Je grasmaaier goed af te stellen en niet korter dan 3 cm te maaien
  • Een voedingsarme bodem passend te bemesten
  • Kalk te strooien op een te zure bodem (<5,5 of >7)
  • Urine van huisdieren z.s.m weg te spoelen met water
  • Ongedierte te bestrijden met bijvoorbeeld aaltjes

Onkruid en/of mos

Op een gezonde bodem kan onkruid goed groeien. Je ontkomt dus vaak niet aan onkruid wieden. Mos houdt vooral van vochtige grond in de schaduw. Geldt dit voor jouw gazon? Dan is de kans groot dat je met mos te maken krijgt. Mos verwijder je onder andere door op de juiste momenten je gras te verticuteren en voorkom je door kritisch naar de afwatering en toegang tot zonlicht te kijken.

Kale plekken

Net als gele plekken, ontstaan kale plekken in je gras op verschillende manieren. Kwetsbare grasplantjes sterven af tijdens strenge winters en vallen gauw ten prooi aan ongedierte. Ontstaan de gaten in jouw gazon doordat de grasplantjes niet sterk genoeg zijn? Zorg dan voor een gezonde bodem en herstel het gras op het juiste moment. Ook tijdens het verticuteren van je gazon kunnen kale plekken ontstaan.

Kleine kale plekken tussen gezonde grasplantjes vul je eenvoudig op door nieuwe grasplantjes te zaaien. Grote kale plekken in je gazon herstellen minder snel. We raden je in dat geval aan nieuwe graszoden te bestellen. Kant-en-klare graszoden van Topgazon zijn van goede kwaliteit, kunnen tegen een stootje en worden als je ze vóór 12:00 uur besteld, morgen al bezorgd!

Putten en andere oneffenheden

Is de Himalaya niets vergeleken bij jouw gazon? Bijvoorbeeld door ingezakte tunnels van een mol of bodemkrimp? Dan wordt het misschien tijd om de boel te egaliseren. Je doet dit door het gras kort te maaien, het gazon te verticuteren en de kuilen op te vullen met nieuwe grond. Zijn het kleine plekken? Dan kun je die wederom inzaaien. Is je gazon heel hobbelig? Dan adviseren we je het gazon te herstellen door alles eruit te halen, het oppervlak in zijn geheel te egaliseren en nieuwe graszoden te leggen.

Daar gaan we!

Ben je erachter gekomen wat het probleem van jouw gazon is en weet je hoe je deze moet herstellen? Dan kunnen we aan de slag! Misschien kijk je er een beetje tegenop, maar bedenk dan dat je gazon herstellen goed is voor je fysieke én mentale gezondheid! Want tuinieren in de buitenlucht geeft je niet alleen voldoening, maar is ook stress verminderend. Let’s go!