Alles wat je moet weten over je gazon bemesten
Wil jij in alle seizoenen genieten van een prachtig, groen gazon? Dan moet je de natuur soms een handje helpen door je gras wat extra voedingsstoffen toe te dienen. Je gazon bemesten maakt je gras niet alleen groener en gezonder, het wordt er ook beter weerbaar van tegen droogte en tegen de meest voorkomende grasplagen. Maar: hoe pak je dit aan?
Wij schreven een compacte handleiding over het bemesten van je gazon: wanneer je dat doet, hoe je te werk gaat en met welk type mest je het beste kunt werken. We leggen het je allemaal uit in deze blog!
Hoe weet je of je gazon extra bemesting nodig heeft?
De eerste vraag: hoe zie je of jouw gras toe is aan een bemestingsbeurt? Het geheim is: dat zie je niet altijd direct aan de buitenkant. Sterker nog: als je gras droge, gele of kale plekken gaat vertonen, ben je eigenlijk al aan de late kant! Het beste is om je gras minimaal 3 keer per groeiseizoen (voorjaar t/m najaar) preventief mest te geven. Zo weet je zeker dat het alle voedingsstoffen binnenkrijgt die het nodig heeft!
Hoe vaak moet je je gazon mest geven?
De adviezen over de frequentie van bemesting verschillen. Maar drie tot vier keer in het warmere seizoen kan zeker geen kwaad! Als je zorgt dat er minimaal 6 weken tussen iedere bemestingsbeurt zit, kan je gras er alleen maar van profiteren. Je geeft je gras dan de tijd om de mest goed op te nemen, en loopt geen risico op overbemesting. Want dat is ook nog een gevaar: dan kan je gras de meststoffen niet goed kwijt en dit kan zelfs brandplekken in je gazon achterlaten!
Begin in het vroege voorjaar met een bemesten: zo kan je gras kracht opdoen na de winter en zijn groeiseizoen weer sterk beginnen. In de zomer geef je het nog een of twee keer een steuntje in de rug, en vlak voor het winterseizoen begint geef je het nog een keer een extra dosis voeding.
Hoe ga je te werk?
Kies een dag waarop de bodem mooi droog is en waarop het niet teveel waait. Het is belangrijk dat het warmer is dan 10 graden: alleen dan kan de mest goed opgenomen worden door de bodem. Strooi nooit mest in de volle zon: aan het einde van de dag is dus het beste moment. Voor je de mest gaat strooien, ga je eerst grasmaaien: ook dit helpt de mest om zijn weg makkelijk te vinden naar de wortels van je gras.
Bekijk goed op de verpakking van je mest hoeveel korrels je moet strooien per m2, en verspreid de mest vervolgens met een handstrooier of een strooimachine. Zorg voor een evenredige verdeling door systematisch te werken. Voor een optimale opname is het ideaal als het binnen 24 uur een keer regent: doet het dit niet, help de natuur dan een handje en besproei je gazon zodat de mest goed de bodem in kan trekken.
Welke mest is het beste voor je gazon?
Om het bodemleven onder je gras gezond te houden, raden wij aan om te werken met 100% organische gazonmest. Dit is gemaakt van natuurlijke bestanddelen, en brengt geen chemicaliën de bodem in, die de natuurlijke evenwichten in de grond kunnen verstoren. Organische meststoffen werken bovendien langer door en zijn veilig voor gebruik op gazons waar regelmatig kinderen of huisdieren op ronddartelen.
Alles voor een groen en sterk gazon
Wil je goede gazonmest bestellen, of heb je behoefte aan meer advies over het bemesten van je gazon? Neem dan eens een kijkje op de website van Topgazon! Deze grasspecialisten verkopen niet alleen topkwaliteit graszoden, maar hebben ook alles in huis om je gras groen en gezond te houden. Ze verkopen de beste organische mest en geven je graag vrijblijvend advies over de verzorging van je gazon.